نسرین کاری – ورزش زورخانهای و پهلوانی با قدمت بیش از ۲۰۰ سال در خراسان جنوبی از گذشتههای دور رواج داشته و تاکنون با پرورش پهلوانان زیادی در حفظ و اعتلای این فرهنگ غنی ایرانی اسلامی تاثیرگذار بوده است.تیم باستانی پیشکسوتان خراسان جنوبی در رقابتهای تیمی و مهارت فردی قهرمانی پیشکسوتان کشور که در روزهای 24 الی 26 بهمن ماه 1403 برگزار شد نایب قهرمانی تیمی را از آن خود کرد. رضا آفتابی، حسین هادیانی، علی دستگردی، مجید نصرآبادی، جواد فوایدی، جواد یعقوبی و مرشد تیم محمد حضرتی اعضای این تیم را تشکیل میدادند و این رقابتها در استان همدان برگزار شد. این ورزشکاران پیشکسوت مهمان روزنامه آوا شدند و از چالش ها و افتخارات خود در این رشته ورزشی گفتند.
ورزش باستانی انرژی بخش
و قوت قلب است
رضا آفتابی، عضو مجموعه ورزش پهلوانی خراسان جنوبی گفت: افتخار حدود 30 سال فعالیت در این ورزش را دارم. وی با بیان اینکه ورزش باستانی انرژی بخش و قوت قلب است، بیان کرد: فدراسیون پهلوانی، مسابقات پیشکسوتان کشور را در مدت 10 سال به صورت مرتب برگزار میکند. آفتابی ادامه داد: افتخار داریم در این مسابقات حضور داشتیم و امسال این مسابقات در همدان برگزار شد و تیم استان در حد تلاش خود نتاج قابل قبولی کسب کرد. وی با گلایه از عدم انعکاس خبر رتبه آوری قهرمانان حتی در اخبار استانی، افزود: برای دل خود به این مسابقات رفتیم. ورزش قداست و حرمت دارد، اما ما برای راه اندازی وسیله نقلیه برای اعزام پیشکسوتان به مسابقات مشکل داشتیم.
خراسان جنوبی در رده 40 تا 50 سال مقام دوم تیمی را کسب کرد
وی با اشاره به نگاه به ورزش پیشکسوتان؛ تصریح کرد: حضور در مسابقات پیشکسوتان یک امر مطلوب است و امسال خراسان جنوبی در رده 40 تا 50 سال مقام دوم تیمی را کسب کرد.
وی با اشاره به نقش سازنده هیئت در اعزام قهرمانان به مسابقات، تصریح کرد: با کمک شخصی رییس هیات پهلوانی استان به مسابقات اعزام شدیم و اگر ایشان خودروی شخصی خود را فراهم نمیکردند اعزام به مسابقات انجام نمی شد. وی با اشاره به نقش موثر پیگیری روزنامه آوای خراسان جنوبی، گفت: ترویج ورزش پهلوانی هدف اصلی ماست اما وقتی برای ورزشکار ناملایماتی وجود دارد روی جامعه ورزشی حتی بعد از آن تاثیر میگذارد. وی بیان کرد: آیا ورزش و جوانان در حد ارائه یک ماشین و یا لباس برای اعزام ورزشکاران نتوانست همکاری داشته باشد؟
سالانه ۴۰۰ دانش آموز
به ورزش باستانی جذب می شوند
وی ادامه داد: از استاندار خراسان جنوبی تقاضا داریم بررای ترویج این ورزش به تاسی از سخنان رهبر انقلاب اسلامی اقدامی موثر انجام دهند. در بخش ترویج فرهنگ پهلوانی سرآمد هستیم و سالانه 400 دانشآموز را به این ورزش جذب میکنیم که باید بیشتر قدردان این ورزش و فرهنگسازی آن بود. وی با بیان اینکه مسئولان عالی رتبه کشوری باید این ورزش را در کنار ورزشهای نوشکفته دیگر به دیگران معرفی کنند. ادامه داد: ورزش باستانی با سابقه چندین هزار ساله چه اندازه معرفی شده است. این ورزش کامل ترین ورزرش جهان است اما قدردان نیستیم و در حق این ورزش نباید کم لطفی کرد.
در بین 278 ورزشکار 7 مدال نقره و یک مدال برنز کسب کردیم
جواد یعقوبی؛ عضو جامعه ورزش زورخانهای خراسان جنوبی بیان کرد: در عرصه حضور 25 استان در رقابتهای کشوری در همدان با 278 ورزشکار نایب قهرمان کشور شدیم اما هیچ گونه توجهی به این قهرمانان نشد. وی با بیان اینکه هدف این است که عشق و فرهنگ پهلوانی به نسل بعدی منتقل شود، ادامه داد: در بین 278 ورزشکار 7 مدال نقره و یک مدال برنز کسب کردیم اما حتی تقدیر کوچکی از ورزشکاران پهلوانی نمیشود. وی بیان کرد: انتظار داریم به عنوان یک فرد کوچک از این جامعه تقدیری از ورزشکاران شود.
گاهی غرض ورزیها مانع ورود جوانان به این ورزش میشود
علی دستگردی، باستانیکار استان و رییس کمیته مربیان استان و دارای مدرک داوری نیز بیان کرد: از سال 88 در این ورزش وارد شدم و از سال 96 به لطف خدا و مدد مولا علی پا به عرصه مسابقات قهرمانی گذاشتهام وی از انگیزه دادن به پسرش برای ورود به وززش پهلوانی گفت و ادامه داد: تخریب با نقد متفاوت است اما گاهی غرض ورزیها مانع ورود جوانان به این ورزش میشود. وی با بیان اینکه اولین اولویت من بعد از خانواده و شغل، ورزش باستانی است، افرود: ورزشکار باستانی باید فرهنگ اسلامی را حفظ کند و نمایانگر این امر باشد. ناملایماتی در ورزش وجود دارد اما تنها عشق به این ورزش ما را در این میدان نگه داشته است.
وی در پاسخ به این سوال که درخواستهای شما از مسئولان چیست، بیان کرد: سکوتم از رضایت نیست. ورزش باستانی به ظاهر یک ورزش است، اما در واقع یک فرهنگ است که مرام، معرفت، اخلاق و تواضع این ورزش را متمایز ساخته است که جوانان باید به این امر توجه کنند. وی پیشنهادات خود برای ارتقای این رشته ورزشی را گفت و ادامه داد: با عمل باید نسل جوان را به سمت این ورزش و اخلاق و مرامش هدایت کرد، اما در رسانههای استان باید ورزشکاران دیده شوند.
انگیزه برای نسل های بعدی باشیم
حسین هادیانی؛ ورزشکار باستانی نیز گفت: این ورزش را از سال 62 آغاز کردهام و با تلاش عمویم توانستم در این رشته ماندگار شوم. وی ادامه داد: در این ورزش در مرحله اول باید گذشت داشت، اما به عنوان یک کارمند همکاری لازم برای اعزام به مسابقات با بنده نشد. امیر حسینی مقدم؛ باستانی کار بیان کرد: عشق به این ورزش باعث شد در مسابقات مختلف شرکت کنم و تاکنون مقامهای محتلف اول تا سوم را کسب کردهام. وی ادامه داد: امیداریم بتوانیم قدم کوچکی برای ورزش باستانی برداریم و انگیزهای برای نسل بعد شویم.