نسرین کاری – خراسان جنوبی از جمله استانهای کم نظیر در حوزه ورزش می باشد که ورزشکاران با دستان خالی موفقیت هایی کم نظیری چه در کشور و دنیا برای استان به ارمغان آوردند اما با وجود این همه استعداد، متاسفانه در ساخت و توسعه زیرساختهای ورزشی و توجه به ورزش های گروهی و قهرمانی طی چند دهه اخیر ضعیف عمل شده و در قیاس با بسیاری از استانهای دیگر کشور در سطح پایینی قرار داریم. بارها در خصوص مشکلات هیئت های ورزشی نشست های برگزار شده اما هنوز هم با چالش های جدی روبرو هستند، نشست این هفته آوا هم با دو نفر از فعالان حوزه ورزش در خصوص چالش های هیئت ورزشی می باشد.
زیباسازی و بروزرسانی و خرید تجهیزات مدرسه جودو استان
علی تهوری، رئیس هیئت جودوی خراسان جنوبی و داور و مربی ممتاز ملی این رشته در فدراسیون در نشست بررسی چالشهای هیئتهای ورزشی استان، با بیان اینکه 40 سال است در این رشته فعالیت دارم و حدود 20 است که رئیس هیئت هستم، اظهار کرد: در بخش زیرساختی به مدت 8 سال مدرسه جودوی بیرجند هیچ تغییری نکرده بود و تغییرات اساسی در این مدرسه انجام دادیم. وی با اشاره به فعالیتهای انجام شده، افزود: زیباسازی و بروزرسانی و خرید تجهیزات مدرسه از جمله فعالیتها بود. وی ادامه داد: در ابتدای سال خرید یک قسمت از تجهیزات(تخته تاتامی) حدود 188 میلیون تومان هزینه در برداشت و در کنار آن هزینههای متفرقه بازسازی نزدیک 250 میلیون تومان را در برگرفت.تهوری ادامه داد: در کنار تقویت تجهیزات، خرید وسایل در بحث قهرمانی در سال گذشته انجام شد و کارنامه قابل قبولی داشتهایم و در بخش دانشجویان کسب مدال سوم جهان و کسب چندین مدال طلا، نقره و برنز و عضویت چندین نفر در اردوهای ملی نیز از دیگر موارد افتخار بو.ده است.
برگزاری جلسات تخصصی
با آموزش و پروش و اجرای
طرح استعدادیابی
وی با بیان اینکه برنامهریزیها انجام شد تا بتوانیم در بخش قهرمانی و توسعه همگانی این ورزش فعالیت داشته باشیم، افزود: برگزاری جلسات تخصصی با آموزش و پروش و اجرای طرح استعدادیابی، افزایش کلاسها در حوزه بانوان و آقایان و برگزاری اولین دوره آزمون کمربند دان 1 تا 4 برای ارتقای ورزشکاران استان در شهرستانها نیز از دیگر فعالیتهای شاخص بوده است.
رئیس هیئت جودوی خراسان جنوبی با اشاره به حضور سه داور ممتاز ملی استان در دوره جام صلح و دوستی طی سال گذشته، تصریح کرد: امسال نیز این جام برگزار شد و داوران استان در آن حضور داشتند. داوران استان به مسابقات قهرمانی کشور در سه سطح نوجوانان، جوانان و بزرگسالان اعزام شدند و هماکنون نیز داوران استان لیگ برتر را داوری میکنند.
تهوری با بیان اینکه خراسان جنوبی جایگاه خود را در حوزه داوری جودو کسب کرده و امروز در فینال بزرگسالان و جوانان و لیگ برتر نیز این داوران حضور دارند، افزود: 4 تیم جودو به مسابقات منطقهای به میزبانی سیستان و بلوچستان اعزام شدند و 19 مدال کسب کردیم، هشت جودوکار استان در مسابقات کشوری حضور پیدا کرده و 4 ورزشکار صاحب مقام شدند، همچنین یک جودوکار به اردوی تیم ملی دعوت شد.
هزینههایی سنگین ورزشکاران استان به خاطر جبر جغرافیا
وی با اشاره به حضور جودوکاران در تیم بزرگسالان در اهواز با هزینههای بسیار گزاف، ادامه داد: هزینههایی به خاطر جبر جغرافیا به ورزشکار خراسان جنوبی تحمیل میشود، اما با این حال جلسات تخصصی برگزار و برنامهها عملیاتی شد و در دورههای آنلاین و حضوری سعی کردیم با همین شرایط سخت شرکت کنیم چراکه آموزش را سرمایهگذاری میدانیم.رئیس هیئت جودوی خراسان جنوبی با اشاره به اجرای برنامه ای فرهنگی و میزبانی شهدای گمنام در محل مدرسه جودوی استان، تصریح کرد: پیگیر این امر هستیم طی بهمن ماه امسال، سرمربی تیم بزرگسالان بانوان ایران را در یک دوره مربیگری در استان حضور پیدا کنند تا بانوان با تکنیکهای روز دنیا آشنا شوند.
اسپانسر و حمایت مالی
از بخش خصوصی در
خراسان جنوبی
وجود ندارد
تهوری با بیان اینکه برنامهریزیها انجام میشود اما مستلزم اجرای برنامه، پیشبینی هزینهها است، بیان کرد: هزینههای اعزام تیمها افزایش یافته، اما اسپانسر و حمایت مالی از بخش خصوصی در خراسان جنوبی وجود ندارد. درآمدها نیز به علت افزایش سرسام آور هزینهها به چشم نمیآید. هزینههای دیگری از جمله بیمه ورزشی، حکم کمربند و دورههای آموزشی نیز بر ورزشکار تحمیل میشود. وی با بیان اینکه امروز هر لباس جودوکار مبلغ 3 میلیون تومان هزینه دربردارد، افزود: اوج فعالیتهای این رشته در تابستان است و در این شرایط با اعلام مسدودی حساب مواجه شدیم. در این شرایط ناگهان چکی به بانک رفت و به ما اعلام شد حساب هیئت ورزشی جودو مسدود است.
رئیس هیئت جودوی خراسان جنوبی بیان کرد: تا جایی که اطلاع دارم دهها هیئت ورزشی در شهرستانها مسدود شده است. از دیگر سو هزینههای این رشته قطع نشده بود، اما حسابها مسدود بود و ما از جیب خود هزینهها را پرداخت کردیم.
تهوری ادامه داد: از بانکها و مدیران ارشد با پیگیریهای انجام شده و به ما اعلام کردند که به دلیل نبود شناسه این امر انجام شده که طبق بررسیها اعلام کردیم که شناسه اخذ شده و به ما گفته شد تنها راه گشایش حسابها ایجاد شرکت است که به دلیل چالشهای شرکتها ما موافقت نکردیم.وی با بیان اینکه اعلام شد در سامانه ورزش ثبتنام کنید، ادامه داد: حال یک سوال مطرح میکنم و آن این است که فرض میکنیم هیئت ورزشی هشت ماه گذشته در سامانهای ثبتنام کرده چرا شناسه هنوز اخذ نشده است؟. اگر اخذ این همه شناسه در یک هفته مقدور بوده طبیعتا در مدت هشت ماه نیز امکان پذیر بوده است. تهوری اظهار کرد: حساب بسته شد و به سختی مدیریت کردیم تا کارنامه قهرمانی این چنین باقی بماند. مدالهای مختلف رنگی منطقه، حضور کامل داوران، اعزام مربیان و دورههای آموزرشی، مدالآوری و حضور در انتخابی تیم ملی و حضور در مسابقات و اردوهای ملی همه و همه حاصل تلاش در اوج سختی بود.
حساب هیئت های ورزشی
هنوز مسدود است
وی با بیان اینکه هنوز حساب مسدود است و تاکنون گشوده نشده، افزود: انتظار ما از مدیرکل ورزش و جوانان استان این بود که برای ارائه راهکار فکری و هم فکری برگزاری حداقل یک جلسه را در برنامه خود بگنجاند.تهوری بیان کرد: اکنون حساب جدید با شناسه ملی جدید گشوده شد و تمام امور انجام شده اما چرا مبلغی به حساب وصول نمیشود؟ پس از همه مراحل، تمام اسناد هیئت بررسی و تایید شد، سپس زمان تکمیل فرم رسید و باز تکمیل پی در پی فرمهای مختلف پس از بارها محاسبه اسناد انجام گرفت و در این میان ما تنها زمان را از دست دادیم.
وی افزود: با پیگیریهای بسیار با مدیرکل ورزش و جوانان دیدار کردیم و به هر نحو ممکن 70 میلیون تومان واریز شد که واریز همین ملبغ نیز به طول انجامید و با اینکه شخصا از سوی مدیرکل استانی پیگیر بودیم به سختی این مبلغ واریز شد.
تهوری با بیان اینکه در مدت 21 سال مسئولیت این نوع چالش را نداشتهام، تصریح کرد: پیشنهاد دادم اگر با شخص من مشکل دارید استعفا میدهم اما نگذارید ورزش دچار مشکل شود.
وی با اشاره به عدم تمایل فعالیتی مدیران ورزشی در حوزه رشتههای ورزشی با مشکلات پیش آمده، اظهار کرد: امیدواریم این مطالب گفته شده به مدیران و مسئولان استان کمک کند که به ورزش کمک کنند چراکه ورزش نباید در اولویت اخر قرار گیرد و بدانید که جوانان و نوجوانان ورزشکار سرمایههای این مملکت هستند.
بلوکه بودن ۱۳ میلیارد تومان حساب هیئتهای ورزشی
علیرضا چاجی کارشناس ورزشی که دبیری سرویسهای ورزشی رسانهای و حضور در 8 هیئت ورزشی روستایی و عشایری، هیئت بازیهای بومی محلی سپاه از سال ۸۶ تاکنون، و دبیرکلی انجمن ورزش وستایی و بازیهای بومی و محلی دانشگاه پیام نور کشور، دبیری دو دوره هیئت کبدی و سه دوره دبیر هیئت ورزشروستایی و بومی محلی استان ، حضور در هیئت بدنسازی ورزشهای همگانی و رزمی را در کارنامه خود دارد گفت: مدیرکل ورزش و جوانان استان طی نشست خبری چند روز اخیر اعلام کردند که شماره حساب 200 هیئت وزشی در خراسان جنوبی مسدود است و 13 میلیارد تومان در این حسابها موجوو و بلوکه شده است. این در حالی است که وی در نشست قبلی 4 ماه گذشته خود اعلام کردند که طی چند روز آینده مبالغ موجود و بلوکه شده در حسابهای هیئتهای ورزشی بطور خودکار به حساب جدید هیئتها منتقل و قابل برداشت خواهد بود. وی افزود: اما مدیرکل ورزش و جوانان استان، در نشست خبری یکشنبه ۱۶ دی ماه جاری ضمن تایید بلوکه بودن ۱۳ میلیارد تومان هیئتهای ورزشی، اظهار کرد، این مبالغ تا پایان سال جاری به حساب ورزش و جوانان استان واریز خواهد شد تا طی تفاهم نامه به هیئتها بازگردانده میشود. چاجی با بیان اینکه مبلغی که متعلق به هیئتهاست چرا باید طی تفاهم نامه به آنها برگردد، ادامه داد: از 12 میلیارد تومان اعتبارات 1402 هیئتهای ورزشی، سهم هیئت کبدی استان مبلغ 70 بود و برای توسعه این ورزش جهانی نیز سالن ورزشی سالن فجر انقلاب شمال شهر بیرجند به مدت دو سال با نرخ پایه در اختیار ما قرار گرفت.
هیئت کبدی از لیست هشت هیئت ورزشی اولویت دار خارج شد
دبیر سابق هیئت کبدی خراسان جنوبی تصریح کرد: بنا بر دلایل نامعلوم در سال 1403 توسط ورزش و جوانان استان، هیئت کبدی از لیست هشت هیئت ورزشی اولویت دار خارج شد و بر سالن ورزشی فجر نیز از هیئت کبدی پس گرفته شد!
چاجی خاطرنشان کرد: این نامهربانیهای اداره کل ورزش و جوانان خراسان جنوبی تاجایی ادامه پبدا کرد که در لیست طرح استعدادیابی تابستان امسال هیئت کبدی حضور نداشت. جالب این بود که در جلسه ارائه گزارش عملکرد ادارهکل ورزش و جوانان در اجرای این طرح اعلام شد ورزش کبدی جزو رشتههای اولویتدار ورزشکاران بوده است. وی با بیان اینکه جایگاه سال 1401 هیئت کبدی خراسانجنوبی در ارزیابی فدراسیون رتبه بیست و هشتم کشور بود، گفت: علیرغم اینکه هیچ گونه اسناد مالی و تجهیزات ورزشی تحویل کادر جدید هیئت کبدی استان نشد! در پی ارائه برنامههای راهبردی و محوری، تصمیم سازیهای درست و اصولی در کمتر از شش ماه فعالیت، جایگاه هیئت کبدی استان در ارزیابی فدراسیون به رتبه 21 کشور ارتقاء پیدا کرد.چاجی با بیان اینکه در سال جاری نیز هیئت کبدی خراسانجنوبی رتبه 16 کشور را کسب کردهاست، بیان کرد: در بحث آموزشی که به صورت طرح آمایشی در شهرستانها برگزار شد، نه تنها موفق به کسب رتبه چهارم کشور شدیم بلکه چهار داور تربیتیافته همین دورههای آموزشی در مسابقات قهرمانی کشور بر سکوی داوری تکیه زدند.
پلمپ ۴۵ روز سالن ورزش کبدی
وی اظهار کرد: علیرغم توسعه کمی و کیفی ورزش کبدی خراسان جنوبی و اخذ رتبههای برتر کشوری در ارزیابی فدراسیون مربوطه، سروسامان دادن و بازسازی و هزینههای چهارده میلیونی در سالن ورزشی فجر انقلاب مورد اجاره هیئت کبدی، متاسفانه مدیرکل ورزش و جوانان و همچنین رییس اداره شهرستان بیرجند برای بازپس گیری این سالن ورزشی تلاشها کردند و پس از پسگیری آن، سالن بیش از 45 روز پلمب شد که مردم کمتر توسعه منطقه نیز متعرض شدند.
فعال حوزه ورزش خراسان جنوبی تاکید کرد: وقتی برنامهریزیهای اصولی هیئت کبدی منجر به اعزامهای متعدد تیمهای ورزشی به مسابقات قهرمانی کشور وکسب نایب قهرمانی در رقابتهای منطقهای موجب دعوت سه ورزشکار استان به اردوی تیم ملی میشود. چه دلایلی منجر به استعفای رئیس هیئت کبدی استان میشود تا اینکه تار و پود هیئت بهم بریزد و سایر اعضای هیئت نیز کنار گذاشته شوند.
پس گرفتن سالن ورزشی فجر انقلاب به بهانه عدم تخصصی بودن
چاجی بیان کرد: تمام برنامه ریزیهای هیئت کبدی استان برای مدت چهار سال تدوین شده بود. به جای توجه بیشتر به این هیئت، چرا باید سالن ورزشی فجر انقلاب را به بهانه عدم تخصصی بودن برای ورزش کبدی پس گرفته شود و طرح مورد تایید فدراسیون بعنوان راهاندازی خانه کبدی استان منتفی و همچنین تخصیص حدود 200 متر تاتامی فدراسیون نیز کنسل شود. وی تصریح کرد: تیرماه سال جاری که شخصا همراه تیم اعزامی کبدی به عنوان دبیر هیئت کبدی استان و سرپرست تیم به اردبیل رفتم. در این سفر و طی تعاملات با رییس فدراسیون مبلغ 15 میلیبون تومان اخذ شد و توانستیم قول مساعد برای تامین تشک تاتامی را اخذ کنیم. ولی پس از بازگشت همه چیز بهم ریخت.چاجی از اعزام تیم کبدی جوانان یک شهرستان بدون هماهنگی با مسئولان هیئت کبدی خراسان جنوبی در مردادماه امسال به مسابقات کشوری مهاباد خبرداد و گفت: مگر میشود هیئت کبدی شهرستان از سالها قبل دو شماره حساب در دو بانک داشته باشد و از شهریورماه جاری علیرغم مکاتبات و پیگیریهای متعدد از سوی دبیر وقت هیئت کبدی استان، بررسی و برخوردی با رئیس هیئت کبدی شهرستان نشود!
برگشت نزدیک 2 میلیارد تومان
از اعتبارات حوزه ورزشی
وی با اشاره به برگشت نزدیک 2 میلیارد تومان از اعتبارات حوزه ورزشی اداره کل ورزش و جوانان استان و همچنین یک میلیارد
و 500 میلیون تومان در حوزه جوانان به دیوان
محاسبات گفت: در تخصیص اعتبارات 31 میلیارد تومان اعتبارات حوزه ورزش به هیئتهای ورزشی و همچنین 9 میلیارد تومان اعتبارات حوزه جوانان به سمنها بایستی شفاف سازی شود تا از شبهات ایجاد شده در رسانهها و جامعه هدف جلوگیری شود. وی با اشاره به مشکلات کلی حوزه ورزش استان، بیان کرد: سوال اینجاست آیا شوراهای راهبری ورزش و جوانان جایگاه حقیقی و حقوقی دارند و اعضای آن چگونه گزینش شدهاند؟تاکنون چه عملکردی داشتهاند؟ و چراکه در این شورا نمایندگانی از هیئتهای ورزشی و سمنها
و رسانههای ورزشی حضور ندارند؟وی با بیان اینکه هرازگاهی از چالشهای مدیریتی در اداره کل ورزش و جوانان استان مطالبی در فضای مجازی مطرح میشود، افزود: در هر یک از هیئت ورزشی استان تعدادی از مسئولان توانمند سازمانی و با سابقه ورزش حتی رسانهای حضور دارند که متاسفانه از ظرفیت این افراد شناخته شده در تصمیمسازی و برنامه ریزی ادارهکل استفاده نمیشود تا در کشور به نفع استان رایزنی کنند. وی با بیان اینکه اداره کل ورزش و جوانان جمعیت زیادی را تحت پوشش خود دارد اما در میان دستگاههای اولویت دار استان قرار ندارد، بیان کرد: این مشکلات باید دیده شده و از تخصص افراد در حوزههای مختلف بهره برداری شود تا مسائل استانی حل و فصل شود.