دادرس مقدم – ساعت 7:15 صبح است و هوای بیرون حسابی سرد، سرچهارراه… به انتظار سبز شدن چراغ، خانم جوانی را می بینید که کودکش را با چادر به پشتش بسته و با صورتی که زیر ماسک بزرگش خیلی مشخص نیست، به شیشه خودروها می زند و طلب روزی می کند.
ساعت 14:40 در حال بازگشت از محل کار، در بلوار…. پسر جوانی را می بینید که سر و صورتش را با پارچه ای بسته و در حالی که آن قوطی اسپندی اش را لابه لای خودروها دور می دهد، دستش را داخل می برد و طلب روزی می کند.
ساعت 20:00 در حال رفتن به شب نشینی ، سرچهارراه… مرد میانسالی را می بینید که با عصای زیر بغل، دختر بچه 4-5 ساله ای را با لباسی نامناسب با آن هوای سرد، دستاویز کمک گرفتن از مردم کرده و طلب روزی می کند. ساعت 23:00 در حال بازگشت به منزل ، در بلوار…. خانمی را می بینید که با سر و وضعی برآشفته نسخه به دست، شیشه خودروها را می کوبد و طلب روزی می کند.
اینها گوشه هایی از همان صحنه هایی است که 24 ساعت شبانه روز و هر موقع که گذرتان به خیابان های پرتردد شهر و آرامستان بیفتد، می بینید و بابت شان غصه می خورید و تازه می افتید بین چند راهی وجدان و قانون و احادیث و بایدها و نبایدها! احادیث و روایت هایی که به گوش مان خوانده اند می گویند؛ دست سائل را رد نکنید، مدعی العموم اما می گوید ؛ تکدی گری طبق قانون جرم است و متکدیان در درجه ۸ از ۱ تا ۳ ماه محکوم میشوند، مردم با کمک نکردن به متکدیان به کاهش جرم و جمع آوری این افراد کمک کنند.
روزنامه آوای خراسان جنوبی در پاسخ به این استیصال شما و البته پیام هایی که در صفحات مجازی و ستون پیام مردم ارسال کرده بودید، نشستی را تدبیر کرد تا با حضور دادستان، فرماندار بیرجند، مدیران کل دفتر امور اجتماعی استانداری، بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره)، فرمانده انتظامی بیرجند، شهردار و رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند، اقدامات حوزه های متولی را در رفع این معضل که سال هاست گریبانگیر شهر شده و هر روز پررنگتر از دیروز خودنمایی می کند، جویا شود.
دعوتنامه حضور در نشست به صورت مکتوب و در تاریخ پنجشنبه 26 مهرماه برای تک تک مهمانان ارسال و تأییدیه دریافت هم اخذ شد، به قاعده آنچه همیشه برای نشست ها برنامه ریزی شده، روز یکشنبه 29 مهرماه با تک تک مدعوین تماس گرفته شد و آنها که به هر دلیل امکان حضور نداشتند نماینده ای را معرفی کردند، ساعت 9 صبح روز دوشنبه 30 مهرماه و زمان شروع جلسه اما با وجود همه هماهنگی های صورت گرفته، فرمانده انتظامی بیرجند، معاون اداره کل کمیته امداد امام خمینی(ره) و معاونین اداره کل بهزیستی ، تنها مهمانان حاضر در نشست بودند و با گذشت 45 دقیقه از وقت جلسه، جای دادستان، فرماندار، مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری، شهردار و رئیس شورای شهر بیرجند و حتی نمایندگان شان-علیرغم قول مساعدی که برای حضور داده بودند- خالی ماند.
جلسه با صندلی های خالی
برگزاری جلسه با صندلی های خالی متولیانی که یکشنبه 26 فروردین ماه همین امسال-6 ماه قبل- به نشست مشابهی دعوت شده بودند و وعده هایی برای رفع و رجوع این مشکل داده بودند، لطفی نداشت اما قطعاً می توانست ثابت کننده یک موضوع باشد؛ برای رفع معضل تکدی گری در شهر بیرجند، هیچ کار مثبتی انجام نشده که اگر شده بود، قطعاً برای دفاع از عملکرد مثبت شان هم که شده در نشست حضور پیدا می کردند.
در ادامه بخوانید بخش هایی از مباحث نشست فروردین ماه که سوم اردیبهشت ماه با عنوان” چهره مخدوش بیرجند، زیر پای متکدیان” منتشر شد و البته خاطر برخی دوستان را مکدر کرد.
راه اندازی مرکز ساماندهی متکدیان زنان ظرف کمتر از
6 ماه آینده !
*مدیرکل دفتر امور فرهنگی واجتماعی استانداری خراسان جنوبی؛
-همه ما به نوعی دغدغه مند آسیب های اجتماعی هستیم، متأسفانه امروزه آسیب ها با شتاب حرکت می کند و اگر سرعت خود را با آن تنظیم نکنیم عقب می مانیم، عقب نماندن از این آسیب ها روحیه جهادی، انقلابی و هماهنگ بودن همه دستگاه ها را می طلبد.
-تاکنون استانداری مبلغ 2 میلیارد تومان اعتبار ویژه ساماندهی متکدیان ویژه مرکز خواهران اختصاص داده که مقرر شد باقی آن با همکاری اورژانس اجتماعی شهرداری جذب شده و مرکز ساماندهی متکدیان زنان راه اندازی شود، امیدواریم ظرف کمتر از 6 ماه آینده شاهد کلنگ زنی و بعد یک سال شاهد افتتاح این مرکز باشیم.
- باید متکدیانی که از دیگر شهرها به بیرجند آمده اند، شناسایی شده به فرمانداران شهرستان ها معرفی گردند تا ساماندهی شوند.
-به منظور هم افزایی و اثر بخشی بیشتر اقدامات انجام شده و ساماندهی متکدیان جلسه ای با رئیس کل دادگستری، شهرداری، بهزیستی و سایر نهادهای ذیربط برگزار می شود.
-باید بانک اطلاعاتی این افراد کامل و دقیق تنظیم شود تا برنامه ریزی برای ساماندهی آنها بهتر و کارآمدتر صورت گیرد. - در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۲، ۲۶۶ متکدیان شناسایی و جمع آوری شده که ۱۲۷تا مرد ۱۳۹تا زن بوده اند، از این تعداد 30 نفر به بهزیستی استان ارجاع داده شدند، دو نفر به کمیته امداد امام خمینی، 20 نفر به دستگاه قضایی، 45 نفر به کمپ، 70 نفر به خانواده و 16 نفر نیز با قید تعهد آزاد شدند.
تعداد متکدیان سر چهار راه ها افزایش پیدا کرده!
*مسئول مجتمع فوریتهای خدمات اجتماعی شهرداری بیرجند؛
- متأسفانه با بررسی پرونده تک تک متکدیان معتاد مشخص شد که بیش از 85 درصد آنها به مواد صنعتی آلوده هستند.
- با بررسی پرونده ها مشخص شدتعداد متکدیان سر چهار راه ها طی سال های گذشته افزایش پیدا کرده و براساس پرونده ها در سال 1401 تعداد ۱۶۰ نفرمتکدی جدید داشتیم، در سال 1402 سر چهار راه ها 139 نفر اضافه شدند و 59 خانم متکدی تکراری داریم.
- تعداد سالمندان متکدی حدود 40 نفر است که سن آنها از 58 سال به بالا می باشد و برخی از آنها برای ایجاد حس ترحم همشهریان توسط خانواده هایشان سر چهارراه ها قرار می گیرند.
-براساس مستندات، آمار متکدیان تکراری حدود 50 نفر است که اگر با یک حکم ضربتی این افراد جمع آوری و ساماندهی شوند چرخه تکدی گری در شهر بیرجند برچیده شده و مابقی متکدیان کم و کمتر خواهند شد. - بهتر است سالمندانی که دفعات دستگیری آنها متعدد است با حکم قضایی به مراکز مخصوص سپرده شوند تا دوباره در شهر مشاهده نشوند.
- قصد داریم با تفکیک جنسیتی و جداسازی خانم ها و آقایون برای توانمندسازی بانوان متکدی و نیازمند مرکز ویژه ای ایجاد کنیم.
قوه قضاییه برای حل این معضل اجتماعی پای کار است
*معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری؛
-باید قبول کنیم بسیاری از متکدیان مجرم نیستند و شرایط اقتصادی آنها را مستأصل کرده و برای جذب کمک همشهریان به خیابان ها کشانده است.
-قوه قضاییه برای حل این معضل اجتماعی پای کار است، باید متولیان این حوزه همچون بهزیستی، شهرداری و استانداری بررسی میدانی و گزارش تحلیلی ارائه دهند تا قانونگذار بنا به این گزارش ها برای مجرم بودن افراد به نتیجه برسد.
-در ماده ۷۱۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ برای شخصی که به تکدیگری میپردازد، علاوه بر مجازات حبس از یک تا سه ماه، مصادره اموالی را که از این راه به دست آورده، تعیین شده است.
- وفق ماده ۷۱۳ شخصی که اطفال و اشخاص غیررشید را به تکدیگری میگمارد یا آنان را وسیله تکدی قرار میدهد علاوه بر حبس از ۳ ماه تا ۲ سال به استرداد تمامی اموالی که از این طریق به دست آورده، محکوم میشود.
متکدیان جمع آوری شده و حویل می دهیم اما متأسفانه کمتر از ۲۴ ساعت آزاد می شوند
*نماینده انتظامی شهرستان بیرجند
-ما طرح آرامش را در شهر انجام می دهیم و متکدیان جمع آوری شده و به مرجع قضایی تحویل می دهیم اما متأسفانه کمتر از ۲۴ ساعت آزاد می شوند . جرم این افراد تنها به تکدی گری خلاصه نمی شود، سرقت، توزیع مواد مخدر و گاهی مسایل غیر اخلاقی را در آنها مشاهده می کنیم.
-برخورد قضایی با متکدیان لازم و ضروری است چرا که از بسیاری از جرایم دیگر هم جلوگیری می شود.
- حدود ساعت ۱۰ شب با یک طرح ضربتی متکدیان پر تکرار را جمع آوری کرده و قوه قضاییه برای آنها حبس در نظر بگیرد تا حضور آنها در شهر کمتر شود.
برای مرکز توانمندسازی زنان شهرداری اعتبار اختصاص می دهد
*معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند؛
- امروز تکلیف ما سنگینتر از هر روز دیگر است، شهرداری علاوه بر شناسایی و جذب متکدیان در بحث توانمند سازی آنها نیز فعالیت می کند.
-برای مرکز توانمندسازی زنان، علاوه بر مبلغ دو میلیاردی که از طریق استانداری جذب شده مابقی آن را شهرداری اختصاص می دهد که امیدواریم تا پایان برج آینده عملیات اجرایی شروع شود.
-مقرر است در بلوار مسافر نانوایی ایجاد کنیم تا آقایان نیازمند به سرکار بروند. - متکدیان باید دستگیر و برای رسیدگی به دادگاه صلح معرفی شوند؛ ماده ۷۱۳ قانون میگوید که اگر متدکیان به صورت شبکهای فعالیت کنند موارد باید به دادسرا رفته و بین ۶ ماه تا ۲ سال حبس را متحمل شوند.
حالا شما بفرمایید آنچه 6 ماه پیش وعده شده با آنچه امروز در شهر شاهدید، همخوانی دارد؟