یکشنبه ۷ مرداد ۱۴۰۳

رویکردهای طرح آمایش در ادغام دانشگاه صنعتی

موضوع ادغام دانشگاه صنعتی بیرجند و الحاق آن به عنوان پردیس دانشگاه بیرجند در شرایطی که مسئولان آموزش عالی استان از آن بی خبر بودند،  واکنش های زیادی در استان در پی داشت. این تصمیم غیر منتظره با مخالفت های زیادی از سوی مردم و مسئولان مواجه شد و اعتراضات زیادی در استان برانگیخت. روزنامه آوای خراسان جنوبی در نشستی با حضور صاحب نظران علمی استان به آسیب شناسی طرح آمایش آموزش عالی و الحاق دانشگاه صنعتی به دانشگاه بیرجند پرداخت.

  ادغام دانشگاه صنعتی مشکلی را حل نمی کند

رئیس دانشگاه صنعتی بیرجند در این نشست  با بیان اینکه ادغام کردن دانشگاه صنعتی با این روند پرشتاب امکان پذیر نیست ، گفت: باید کار علمی و آموزشی منسجم و دقیقی برای این طرح انجام شود تا به نفع آموزش عالی کشور و خراسان جنوبی باشد. دکتر هاشمی افزود: وزارت علوم بدون اطلاع و به طور غیر منتظره این نامه را به رئیس دانشگاه بیرجند ابلاغ کرد که باعث شوکه شدن جامعه علمی استان شد. وی با بیان اینکه طرح آمایش علمی در شورای انقلاب فرهنگی تایید شده ، اضافه کرد: در کلیات این طرح دانشگاه های کشور به 10 منطقه تقسیم می شوند و در این مناطق نیز تعداد مشخصی برای دانشگاه ها در نظر گرفته شد اما به ادغام دانشگاه خاصی اشاره نشده است. رئیس دانشگاه صنعتی ادامه داد: در استان مراکز آموزشی با 5 عضو هئیت علمی وجود دارد و نباید از دانشگاه بزرگ صنعتی که دانشکده های متفاوت و آموزش های مستقل دارد این طرح شروع شود. هاشمی با بیان اینکه 140 مرکز آموزشی استاندارد در کشور وجود دارد، افزود: در استان فقط 4 موسسه آموزشی به وزرات علوم بستگی دارد و این ادغام مشکلی را حل نخواهد کرد. وی اضهار داشت: باید طرح کاملی برای همه دانشگاه های کشور تهیه شود، نه اینکه فقط اسم 10 دانشگاه را عوض کنیم و سطح آن را پایین آوریم.

برای تاسیس دانشگاه خون دل ها خوردیم

رئیس دانشگاه صنعتی با بیان اینکه برای تاسیس این دانشگاه خون دل ها خورده ایم تصریح کرد:  سال 71  در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی دانشگاه صنعتی کلنگ زنی شد و آرام آرام به این سطح کیفیتی رسید که نباید به راحتی این همه تلاش را نادیده بگیرم. وی اضافه کرد: سهم دانشگاه های دولتی در آموزش عالی کشور 5.1 درصد است و 95 درصد دیگر دانشگاه های آزاد، پیام نور، علمی کاربردی و… هستند و این ادغام مشکلی را حل نمی کند. هاشمی گفت: در این مدت بسیاری از وزرارت خانه ها ادغام شدند که نتوانستند مشکلات را حل کنند و انتظار از جامعه علمی کشور کار کارشناسی است. وی به دانشگاه دولتی بیرجند اشاره و افزود: این دانشگاه در سال 54 موسسه آموزش عالی بود که به آموزش عالی، مجتمع دانشگاهی  و در نهایت در سال 71 به دانشگاه بیرجند تبدیل شد و تغییرات آن آهسته اتفاق افتاد. رئیس دانشگاه صنعتی بیرجند اضافه کرد:  در شهرستان کاشمر و تربت حیدریه این ادغام را آغاز کردند که با اعتراض شهروندان مواجه شدند اما ما مردم قانونمداری هستیم و در چارچوب قانون با طرح های کارشناسی به این طرح اعتراض خواهیم کرد.  هاشمی به زیر ساخت های مناسب دانشگاه صنعتی اشاره و عنوان کرد: بسیاری از رشته های این دانشگاه متفاوت با دانشگاه دولتی است و فقط در 2یا 3 رشته همپوشالی داریم. وی با بیان اینکه نمیتوانیم قول تغییر نکردن بودجه را بدهیم، اضافه کرد: امسال 15 درصد از بودجه دانشگاه ها به دلیل تحریم پرداخت نشد. هاشمی درباره اخراج نشدن کارکنان این دانشگاه نیز افزود: به راحتی با این گفته که دانشگاه دولتی کمبود دانشجو دارد پست سازمانی را حذف خواهند کرد و آن زمان نه من هستم و نه دکتر خامسان که از این کار جلوگیری کنیم. دکتر نظرافضلی نیز در این نشست با بیان اینکه باید دانشگاه تخصصی استان را حفظ کنیم، گفت: در برخی رشته ها رشد بی رویه ای داشتیم اما وجود دانشگاه صنعتی در شرق کشور به دلیل تقویت صنعت و رشد علم نیاز است. نماینده سابق مردم نهبندان وسربیشه در مجلس  با بیان اینکه بدون کار کارشناسی این قانون را از استان ما شروع کردند، عنوان کرد: این نگاه به خراسان جنوبی را قبول نداریم و نباید یک شبه تصمیمی برای استان در نظر بگیریم که مسئولان آموزشی از آن بی خبر هستند. وی به حضور فعال نمایندگان استان برای جلوگیری از این بی عدالتی اشاره و  افزود: نمایندگان استان باید از وزرات علوم در این باره سوال کنند  و با رایزنی هایشان مانع از این اتفاق شوند. نظرافضلی به نقش مردم و رسانه های استان نیز اشاره و ادامه داد: بسیاری از نخبگان و اعضای هئیت علمی دانشگاه تلاش کردند که این دانشگاه تخصصی در استان شکل بگیرد و با این همه پتانسیل نباید این کار انجام بگیرد.

نگاه فرابخشی برای این منطقه وجود ندارد

 این استاد بازنشسته با بیان اینکه نگاه فرا بخشی برای این منطقه وجود ندارد، اضافه کرد: اینکه همه ی طرح ها را از خراسان جنوبی شروع کنند، درد جامعه استان است. نماینده سابق مردم در مجلس خاطرنشان کرد: متاسفانه خراسان جنوبی در کانون توجه پایتخت نشینان قرار ندارد و در بسیاری از بخش ها استان آخر هستیم. نظرافضلی به مرز مشترک با افغانستان اشاره و اضافه کرد: در شرق کشور چنین دانشگاه تخصصی وجود ندارد و اکنون که این دانشگاه توسعه پیدا کرده، تجمیع ان مورد قبول مردم استان نمی باشد. وی اضافه کرد: با کمک به این دانشگاه بسیاری از مشکلات مردم و معضلات مرزی را به راحتی حل خواهیم کرد.  نظرافضلی به روند تاسیس این دانشگاه نیز پرداخت و گفت: در سال 84 مصوبه هئیت وزیران برای ایجاد دانشگاه صنعتی در شرق کشور مصوب شد و پس از تلاش های زیاد بلاخره در سال 86 تاسیس این دانشگاه ابلاغ شد که اکنون گسترش خوبی داشته است.

وجود مراکز آموزشی بی کیفیت

رئیس اسبق دانشگاه دولتی بیرجند نیز با بیان اینکه آموزش عالی نقش مهمی در منطقه شرق کشور داشته است، گفت: در دهه 1320 شمسی پروفسور گنجی در مقاله ای پیش بینی انحطاط جغرافیایی را برای بیرجند داشتند که به دلیل وجود دانشگاه های گوناگون و جذب نیروی انسانی این اتفاق شکل نگرفت. آقا ابراهیمی با بیان اینکه در سال 83  ایده تاسیس دانشگاه صنعتی را  مطرح کردم، عنوان کرد: به دلیل مشکلات دانشگاه صنایع و معادن طرح تاسیس این دانشگاه صنعتی به وزرات صنایع مطرح کردیم که پس پیگیری های زیاد مجوز تاسیس و تفکیک آن از دانشگاه بیرجند را گرفتیم. وی اضافه کرد: وجود دانشکده مهندسی در دانشگاه بیرجند با دها دوره کارشناسی ارشد و دکترا اجازه رشد به دانشگاه صنعتی را نمی دهد . این استاد دانشگاه به وجود مراکز آموزشی بی کیفیت اشاره و تصریح کرد: از سال 84  با روندی ایجاد دانشگاه های گوناگون، آموزش عالی کشور ضربه شدید را تحمل کرد و  از 52 دانشگاه در سال 84 به 141 دانشگاه در سال 92 رسیدیم.

دکان های مدرک فروشی

آقا ابراهیمی این روند را فاجعه آمیز توصیف و ادامه داد: بسیاری از این دانشگاه ها به دکان های مدرک فروشی تبدیل شده اند و استانداردهای آموزشی را ندارند. وی به رشد موسسات غیر انتفاعی هم اشاره و افزود: چهل و چهار مرکز غیرانتفاعی در سال 84 وجود داشت که هشت سال بعد این عدد به 309 مورد رسید. رئیس اسبق دانشگاه بیرجند ادامه داد: برای ضربه زدن به دانشگاه آزاد، تعداد دانشگاه های پیام نور را افزایش دادند و در دانشگاه فرهنگیان که باید معلم تربیت کند اکنون در دوره دکتری دانشجو پذیرش می کند. وی اظهار داشت: روندی که در سال 84 به آموزش عالی کشور تحمیل شد، نتایج فاجه امیزی در پی داشت و اگر امروز اقدامی نشود، باید جراحی های دردناکی در سال های آینده انجام دهیم. آقا ابراهیمی با بیان اینکه با این موضوع به طور احساسی برخورد نکنیم، خاطرنشان کرد: در بیرجند دانشگاهی وجود دارد که دو ساختمانش را تبدیل به دبستان کرده و سالنش را به مراسم های عروسی برای پرداخت حقوق کارکنان خود می دهد. وی اضافه کرد: ایران سومین کشور تربیت مهندس در جهان است و باید اقدام مناسبی برای این معضلات انجام بگیرد.
 

ادغام به معنی نابودی نیست

این استاد دانشگاه با بیان اینکه ادغام دانشگاه ها به معنی نابودی و از بین بردن فرصت ها نیست، گفت: در اوایل انقلاب با تجمیع چند مرکز علمی، دانشگاه علامه طباطبایی تاسیس شد که اکنون بزرگترین دانشگاه علوم انسانی کشور است. رئیس اسبق دانشگاه بیرجند با گلایه از بعضی از صحبت های کارشناسی نشده، افزود: یک نفر به تعداد 14 دانشگاه در تهران اشاره کرده که باید این ادغام از این شهر آغاز شود، چرا شهر 15میلیونی را با شهر 200 هزار نفری مقایسه می کنید. آقا ابراهیمی در پاسخ به این سوال آیا به جای ادغام نمی شود برخی از رشته های دانشگاه دولتی به دانشگاه صنعتی منتقل شود نیز گفت:  این موضوع در سال 83 امکان پذیر بود اما اکنون با رشد دانشکده مهندسی این طرح جوابگو نخواهد بود. وی با بیان اینکه در چند استان این طرح شروع شده، عنوان کرد: وزارت علوم باید این طرح را از موسسات غیر انتفاعی آغاز می کرد و در این موضوع انتقادات به این وزرات خانه وارد است. رئیس اسبق دانشگاه بیرجند خاطرنشان کرد: فکر میکنم این طرح فعلا منتفی شود و در دولت بعد بررسی شود که باید کار کارشناسی مناسبی برای منفعت کشور و خراسان جنوبی انجام شود. آقا ابراهیمی با بیان اینکه باید نگاه فرابخشی به خراسان جنوبی وجود داشته باشد، عنوان کرد: برای مصلحت نظام، حفظ جمعیت در منطقه مرزی مهم است که باید در برنامه ریزی ها به این مورد توجه شود. مهدی آبادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کاری – ثروت های یک منطقه، همیشه معادن و گنجینه و دفینه هایش نیستند، گاهی

بیشتر

سلام و عرض خسته نباشید. چند وقتی است که برنامه ها و پروژه های شهری

بیشتر

هدیه ویژه دولت رئیس جمهور شهید به اهالی بخش دستگردان با ابلاغ عشق آباد به

بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم

فرم گزارش اشکال در سایت