نسرین کاری – با اعلام کاهش ۱۱ درصدی تلفات جادهای و رشد چشمگیر ۵۹۷ درصدی در موارد ضبط گواهینامه، پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان جنوبی از بهبود شاخصهای انضباط ترافیکی در سال جاری خبر داد؛ آماری که بیانگر شدت عمل در برابر تخلفات و تأکید بر پیشگیری از سوانح رانندگی است.
کاهش چشمگیر تلفات در سال ۱۴۰۴
سرهنگ محمدرضا خسروی، سرپرست پلیس راهور استان، در گفت وگو با خبرنگار آوا با اشاره به آمار تصادفات گفت: خوشبختانه به لطف همکاری مردم شریف استان و تلاش همکاران من در پلیس راهور و مجموعه انتظامی، در سال جاری شاهد کاهش ۱۱ درصدی تلفات جاده ای بودیم.
وی با اشاره به اینکه با رشد قابل توجه برخورد با تخلفات حادثه ساز، ۲۲۳ گواهینامه متخلفان ضبط شده و ۷۵۵ وسیله نقلیه هنجارشکن توقیف گردیده است، تاکید کرد: در کنار قاطعیت، با رانندگان قانونمدار نیز برخوردی تقدیرآمیز داریم. وی افزود: خراسان جنوبی در کاهش تصادفات فوتی، چه درونشهری و چه برونشهری، جزو استانهای برتر کشور قرار گرفت و این مهم، نتیجه مجموعهای از اقدامات نظارتی، آموزشی و اجرایی است.
افزایش برخورد با تخلفات حادثهساز
سرهنگ خسروی اضافه کرد: در دو ماه اول
سال، برخورد با تخلفات بهطور کلی ۴۳ درصد
افزایش داشته، اما آنچه اهمیت بیشتری دارد،
رشد ۵۲ درصدی برخورد با تخلفات حادثه ساز
است که نقش مستقیم در کاهش سوانح دارد.او اضافه کرد: از ابتدای سال تاکنون، ۲۲۳ فقره گواهینامه متخلفان حادثهساز ضبط شده که نسبت به سال گذشته، رشدی ۵۹۷ درصدی را نشان میدهد.
توقیف ۷۵۵ وسیله نقلیه هنجارشکن
سرهنگ خسروی با اشاره به اقدامات بازدارنده گفت: در این مدت ۷۵۵ دستگاه خودرو و موتورسیکلت که با حرکات نمایشی و مخاطرهآمیز موجب سلب آرامش مردم می شدند، توقیف شدند. بیشتر این موارد مربوط به ترددهای شبانه و مزاحمت های صوتی بوده است.او از به کارگیری حدود ۵۰ بازرس نامحسوس مردمی در استان خبر داد و گفت:این افراد آموزش دیدهاند و با داشتن کد اخطاری قانونی، همانند سایر شهروندان در شهر تردد دارند و تخلفات حادثهساز را شناسایی و گزارش می دهند.وی افزود: این بازرسان کمک بزرگی برای کنترل رفتارهای پرخطر هستند و نقش بازوی مردمی پلیس را در ایجاد انضباط ترافیکی ایفا می کنند.
۹۰ درصد قانونمدار؛ ۱۰ درصد
تهدیدکننده امنیت
سرهنگ خسروی تأکید کرد: بیش از ۹۰ درصد رانندگان استان قانون را رعایت می کنند، اما متأسفانه کمتر از ۱۰ درصد با حرکات خطرآفرین، جان خود و دیگران را به خطر می اندازند. پلیس با این گروه قاطعانه و بدون مماشات برخورد خواهد کرد. وی با اشاره به اینکه پلیس تنها به ابزار قهریه اکتفا نکرده است. در ۲۰ مرحله از رانندگان قانونمدار با اهدای گل و کلاه ایمنی تقدیر شده است، ادامه داد: همچنین روزهای دوشنبه به عنوان روز رانندگان قانونمند در تقویم کاری ما ثبت شده و بهطور منظم اجرا می شود.سرهنگ خسروی ادامه داد: انتظار ما از مردم فرهیخته خراسان جنوبی، مخصوصاً شهر بیرجند، رعایت بیشتر قانون و کمک به حفظ آرامش عمومی است. نمیگذاریم اقلیتی هنجارشکن، امنیت و آسایش اکثریت را تهدید کنند. در کنار برخورد، وظیفه ما آموزش، فرهنگسازی و قدردانی از مردم قانونمدار نیز هست.
۱۴۳ هزار خدمت ترافیکی در دو ماه؛
پلیس راهور خراسان جنوبی در
مسیر تحول
سرپرست پلیس راهور خراسان جنوبی، از ارائه بیش از ۱۴۳ هزار خدمت در حوزه های گوناگون ترافیکی از ابتدای سال تا پایان اردیبهشت خبر داد. وی گفت این خدمات شامل شماره گذاری، صدور گواهینامه، ترخیص خودرو، رسیدگی به تخلفات، و آموزشهای فرهنگی بوده و نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد افزایش داشته است.
سرهنگ خسروی گفت: در حوزه خدمات، تنها تا پایان اردیبهشت ماه ۱۴۳ هزار و ۸۵۱ خدمت به شهروندان ارائه شده که شامل همه حوزه ها از جمله شمارهگذاری خودروها، صدور گواهینامه، رسیدگی به تخلفات، صورتوضعیتها، ترخیص وسایل نقلیه و اسقاط خودرو بوده است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۲ درصد رشد داشته است.
پلیس فقط جریمه نمیکند؛ خدمات
گسترده و تخصصی در جریان است
وی افزود: شاید ذهن بسیاری از مردم فقط متوجه جریمه و برخورد باشد، اما پلیس راهور وظایف متعدد دیگری نیز برعهده دارد که شامل اقدامات خدماتی، کارشناسی، اجرایی و حتی حمایتی در حوزه حمل و نقل شهری است.سرهنگ خسروی با اشاره به اجرای طرحهای آموزشی هدفمند یادآور شد: اداره آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور با بهره گیری از کارشناسان مجرب، کلیپهای آموزشی تصویری درباره موضوعاتی مانند حق تقدم، سبقت، فاصله طولی و عرضی و دیگر نکات ایمنی تولید کرده و این آموزشها در مدارس، مساجد، و حتی فضای مجازی مثل شبکه شاد منتشر شده است.او با اشاره به همکاری آموزش و پرورش اضافه کرد: در آغاز سال تحصیلی جلسات مشترکی با مدیران مدارس و معاونت پرورشی برگزار میکنیم تا برنامهریزیهای آموزشی در مدارس اجرایی شود. سال گذشته ۲۱ کلیپ آموزشی برای کودکان و والدین در شبکه شاد بارگذاری شد.
رتبه برتر کشوری در کاهش تصادفات
سرپرست پلیس راهور استان با بیان اینکه در سال گذشته خراسان جنوبی در کاهش درصد تصادفات، رتبه برتر کشوری را کسب کرد، یادآور شد: همچنین در طرح نوروزی از ۲۵ اسفندماه تا ۱۵ فروردین، یکی از استانهای موفق از نظر کاهش سوانح و افزایش انضباط ترافیکی بودیم.سرهنگ خسروی با انتقاد از برخی حرکات نمایشی در معابر گفت:برخی جوانان با انجام حرکات خطرناک مانند دریفت و حرکات دستی، بدون توجه به حضور عابران پیاده، جان خود و دیگران را به خطر میاندازند. کلیپهایی که همکاران من از این حرکات ضبط کردهاند نشان میدهد که چقدر این رفتارها میتواند فاجعه آفرین باشد.
تعامل با نهادها؛ مسیر نظم ترافیکی
هموارتر میشود
وی تأکید کرد: بدون همکاری نهادهای مختلف مثل استانداری، شهرداریها و فرمانداریها این اقدامات گسترده امکانپذیر نبود. امیدواریم در ادامه نیز همین حمایتها برای توسعه انضباط ترافیکی در استان ادامه یابد. سرهنگ خسروی، با اشاره به اجرای طرحهای سختگیرانه برای برخورد با رانندگان حادثه ساز و هنجارشکن گفت: با هماهنگی دستگاه قضایی، پرونده این افراد به دادستانی ارسال و برای آنان مجازاتهای تکمیلی در نظر گرفته خواهد شد. وی افزود: پلیس به دنبال پاکسازی معابر شهری از حرکات نمایشی و رفتارهای پرخطر است.
هیجان بیجا در خیابان؛
خطر در یک چشم به هم زدن
سرهنگ خسروی با اشاره به کلیپهایی که از حرکات نمایشی و خطرناک رانندگان که در شهر به دستشان رسیده، گفت: در یکی از شهرستانها رانندهای با سرعت بالا و حرکات نمایشی در معابر عمومی تردد می کرد؛ فقط کافی است در یک لحظه کنترل
خودرو از دست برود و جان خودش یا دیگران
به خطر بیفتد.او تأکید کرد: حتی تردست ترین راننده ها هم نمی توانند همیشه شرایط را کنترل کنند. ما مخالف این هستیم که هیجان جوانان در خیابان تخلیه شود. وی تاکید کرد: ۳۳ دستگاه متولی حوزه ترافیک باید دست به دست هم دهند تا این هیجانات به مسیرهای سالم هدایت شود.
بیرجند؛ بیشترین آمار تخلفات پرخطر
سرهنگ خسروی با اشاره به اینکه مرکز استان به دلیل جمعیت و تراکم وسایل نقلیه، بیشترین موارد حرکات نمایشی و رانندگیهای پرخطر را دارد، خاطر نشان کرد: رکورد سرعت غیرمجاز در بلوار پیامبر اعظم به ۱۷۴ کیلومتر بر ساعت رسید. این یک بار ممکن است بدون حادثه بگذرد، اما همیشه چنین نخواهد بود.سرپرست پلیس راهور با بیان اینکه برخی از رانندگان چندبار خودروشان توقیف شده، اما دوباره به همان رفتار خطرناک برگشته اند، ادامه داد: برای همین با هماهنگی دستگاه قضایی، رانندگان حادثه ساز به دادستانی معرفی می شوند. تخلفات مستندسازی شده و برایشان مجازاتهای تکمیلی نظیر خدمات اجتماعی اجباری، آموزشهای اجباری یا محرومیت از رانندگی در نظر گرفته می شود.
رصد مخفی، توقیف سریع
وی با اشاره به روشهای رصد هوشمند پلیس یادآور شد: برخی متخلفان برای فرار از توقیف، فرار می کنند یا پلاک را مخدوش می کنند. همکاران ما بهصورت نامحسوس شماره پلاک را ثبت می کنند و با حکم قضایی، در اسرع وقت نسبت به توقیف وسیله نقلیه اقدام می شود.سرهنگ خسروی خاطرنشان کرد: سال گذشته به صورت پایلوت طرح ویژهای در بلوار پیامبر اعظم اجرا کردیم. شبها تصادف و واژگونیهای پی درپی داشتیم. اما با کمک رسانه ها، فضای مجازی، شورای ترافیک و نصب دوربینهای کنترل سرعت، بلوار به یکی از ایمن ترین مسیرهای شهری تبدیل شد.
دعوت به همافزایی برای آیندهای امن تر
وی در پایان گفت: اگر همه دستگاهها، رسانه ها و مردم در کنار هم قرار بگیرند، می توانیم نه تنها به فرهنگ غنی خراسان جنوبی افتخار کنیم، بلکه الگویی در انضباط ترافیکی برای کشور باشیم. خواهش ما از مراکز تصمیمگیر، مخصوصاً استانداری و دستگاه قضایی این است که همانطور که تاکنون همراه بودند، با قدرت بیشتری وارد میدان شوند.