عزم عمومی، لازمه خروج استان از وضعیت قرمز آنفلوانزا

بهروزی فر- بیماری‌های مشترک انسان و حیوان، گروهی از بیماری‌های عفونی اند که از حیوان به انسان منتقل می‌شوند و مهم‌ترین راه انتقال آنها، از طریق تماس مستقیم با حیوان- نوازش یا در آغوش گرفتن- یا غیر مستقیم- مصرف فرآورده‌های گوشتی، شیر، تخم‌مرغ و… و حضور در محیط زندگی آن‌ها- می باشد. تب مالت، آنفولانزای پرندگان، تب ‌های خون ‌ریزی دهنده، تب کریمه کنگو، هاری، ابولا، توکسو پلاسموز و… از جمله بیماری‌های مشترک انسان و حیوان هستند که کنترل آنها به خاطر تنوع، قدرت همه گیری، عوارض و مرگ آوری و به ویژه وجود ناقل حیوانی، اهمیت بسیار زیادی دارد، به همین جهت سازمان دامپزشکی به فراخور شرایط درخصوص رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از شیوع هر کدام از این بیماری ها، هشدارها و اخطارهایی صادر می کند.  در حال حاضر براساس آخرین اطلاعات سازمان دامپزشکی کشور، در ۶ استان مازندران، مرکزی، اردبیل، تهران، کرمانشاه و خراسان جنوبی،آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، واحدهای پرورش مرغ، بوقلمون و… زیادی را مبتلا نموده است.در استان ما نیز به گفته مدیرکل دامپزشکی استان، صرفاً به دلیل کم دقتی متولیان در یکی از واحدهای مرغداری استان و تأخیر ۱۰ روزه در اعلام بیماری، از نیمه های آذر تاکنون ۱۸ کانون آلوده شناسایی شده و در تعدادی از واحدهای پرورش مرغ تخم‌گذار، مرغ گوشتی، بوقلمون و شترمرغ تلفات زیادی به همراه داشته و به عبارتی وضعیت قرمز را برای استان رقم زده است. آنفلوانزا یکی از بیماری های خطرناک پرندگان است که به سرعت منتشر می شود. این ویروس، انواع مختلفی دارد، بعضی از آن ها فقط پرندگان را مبتلا می کنند و برخی سبب بیماری انسان ها نیز می شوند. اگر چه حوزه دامپزشکی استان برای مهار شرایط، اقدامات فراوانی انجام داده اما واقعیت این است که مبارزه با این بیماری، زمانی نتیجه می دهد و موفقیت آمیز است  که روستاییان، کارکنان مرغداری های صنعتی و سنتی ، کارگاه های پَرشویی و تبدیل ضایعات، مراکز توزیع و عرضه مرغ، فروشگاه ها و نمایشگاه های پرندگان زینتی، فروشنده های دوره گرد طیور، شکارچیان  و تمامی کسانی که با پرندگان در ارتباطند، حتی مصرف کنندگان! آگاهی خود را افزایش دهند، ضوابط بهداشتی را رعایت کنند و با مسئولان مربوطه  همکاری داشته باشند. این هشدار عمده، حکایت از این دارد که همه ما در تهدید قرار داریم و لازم است به همان اندازه که از دیگر ویروس ها همچون سرماخوردگی، کرونا و … خود را حفظ می کنیم، در برابر این بیماری نیز خود مراقبتی داشته باشیم. مهمترین اصل این است که حتی اگر هیچ پرنده زینتی یا مرغ و خروسی در خانه نداریم، نشانه های این بیماری را بشناسیم و بدانیم کم اشتهایی و کاهش مصرف دان، افسردگی و بی حالی ، ژولیدگی پَرها، دور هم جمع شدن پرندگان، کم شدن و به مرور قطع تولید روزانه تخم، نرم شدن پوسته تخم مرغ، بروز ناراحتی های تنفسی به صورت سرفه، عطسه، و ریزش ترشحات از چشم  و بینی، ورم کردن صورت و سینوس ها همراه با ورم و کبودی تاج و ریش پرنده، تیرگی و کبودی ساق پا به علت خونریزی در زیر پوست و خارج شدن ترشحات خون آلود از دهان و بینی از جمله نشانه های بیماری آنفلوانزای پرندگان است، شاید این دانسته های ما بتواند به یک دوست، آشنا یا هر فرد نابلد دیگر کمک کند. نکته مهمتر این که شدت سرایت این بیماری خیلی زیاد است و  می تواند از طریق جوندگان، پرندگان وحشی و آزاد پرواز، فضولات جانوران و کود آلوده، حیوانات مبتلا و حتی دست، کفش و لباس آلوده خودِ ما منتقل گردد، پس برای حفظ و حراست از همان سرمایه های اندک مان- چند مرغ و خروس یا پرنده زینتی که داریم- باید چند نکته اساسی را مدنظر داشته باشیم؛ دادن آب و غذای کافی و حتی داروهای تقویتی برای تقویت پرنده ها در برابر بیماری، استفاده از واکسن و داروهای ضدانگل، نگهداری پرنده ها در محل هایی که به وسیله توری یا وسایل دیگر محصور شده اند، قرار دادن غذا و آب پرندگان دور از دسترس سایر حیوانات، پرهیز از خرید پرنده جدید در زمان هایی مثل شرایط فعلی، عدم استفاده از فضولات و کود در کشتزار، گلدان ها و باغچه در زمان شیوع بیماری و بالاخره این که اگر دامپزشکی ، نظر به معدوم شدن پرنده ها داشت، ابتدا باید مزرعه یا محل نگهداری پرندگان و وسایل موجود را ضد عفونی کرده و پس از گذشت حداقل ۲۱ روز، نسبت به خرید و وارد کردن پرنده های جدید اقدام شود.  شاید برای شما هم جالب باشد که؛ ویروس آنفلوانزا در آب ۲۲ درجه سانتیگراد به مدت ۴ روز و در دمای صفر درجه بیش از ۳۰ روز مقاومت می کند، در مدفوع می تواند در دمای ۴ درجه به مدت ۳۰ تا ۳۵ روز و در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد ۷ روز زنده بماند، دمای ۵۶ درجه را ۳ ساعت و دمای ۶۰ درجه را ۳ دقیقه تحمل می کند، در بافت ها مدتی طولانی و در کود، ۳ ماه باقی می ماند،  در شرایط خشکی و حرارت بالا، فوری از بین می رود، در گوشت منجمد، مدت طولانی زنده می ماند و نسبت به بسیاری از پاک کنند ه ها و ضدعفونی کننده ها، حساس است و غیرفعال می شود. و بالاخره این که؛ اداره کل دامپزشکی ، سلامت فرآورده های مرغ و تخم مرغ موجود در بازار استان را تضمین کرده، اما یادمان باشد برخی کودهای مرغی موجود، آلوده اند، این روزها که فصل کوددهی مزارع و باغات است، در خرید این قلم کالا،  احتیاط، ضروری است.

(لطفاً نظرات و پیشنهادات خود درباره این سرمقاله را از طریق ۰۹۹۲۲۱۳۴۲۸۷  اعلام یا ارسال بفرمایید)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


مقدم – مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه خراسان جنوبی گفت: فروش مرزی فرآورده‌های

بیشتر

اصغری – پانزدهمین نمایشگاه گل و گیاه در نمایشگاه بین‌المللی بیرجند گشایش یافت.،مدیر عامل نمایشگاه

بیشتر

بهروزی فر – هیئت وزیران در جلسه دهم آذرماه سال ۱۳۹۸ خود به پیشنهاد سازمان بهزیستی

بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


فرم

فرم گزارش اشکال در سایت