رازهای دخترانه

نسرین کاری- دهه کرامت بهانه ای شد تا به سراغ دختران شهرمان برویم و از میان خواسته و مشکلات شان مهمترین ها را استخراج کنیم. دختران! بله دختران، قشر حساسی از خانواده و جامعه که توجه به نیازهای آن‌ها باید یکی از اولویت‌های خانواده و مسئولان باشد؛ هر اندازه دختران نوجوان و جوان ما با دغدغه و مشکلات کمتری پرورش یابند قطع به یقین در آینده مادران قوی‌تری داریم که نسل‌های بعدی این سرزمین را آن گونه که شایسته ایران است، تربیت ‌کنند.

ضربه جامعه مرد سالار
یکی از دختران بیرجندی می گوید: دختر بودن خیلی هم خوب است چون می توانی راحت احساسات را بروز دهی، رنگ صورتی بپوشی. سمیرا با بیان اینکه فقط وقتی در جامعه مرد سالار قرار می گیرم گاهی دچار فشار روانی می شویم، می افزاید: چون کارهایی که در همه کشور آزاد و عرف است را در این شهر نمی توانیم انجام دهیم! وی یادآور می شود: برخی کارها با وجود اینکه در قانون مصوب هیچ ممنوعیتی ندارد ولی نگاه ها و محدودیت ها مانع انجام آن می شود. این دختر بیرجندی با بیان اینکه هر کس بر اساس نظر خودش برای دختر بودن محدودیت می گذارد اینجاست که می گویم کاش پسر بودم، ادامه می دهد: این مسایل در شهرهای کوچک مثل بیرجند نمود بیشتری دارد در حالی که در شهرهای بزرگ تقریبا یک مساله حل شده است. وی ادامه می دهد: حتی اگر مانتوی رنگی بپوشی می گویند جلف است و متاسفانه در این شهر باید همیشه مشکی و تیره باشی تا خوب به نظر برسی! او می گوید: بهترین راه حل از نظر من این است که محلی در مرکز شهر با دسترسی آسان باشد تا دختر ها بتوانند در آنجا بدون نگرانی انرژی هایشان را تخلیه کنند و بتوانند از زندگی لذت ببرند.

رابطه با خانواده ها در حد صفر!
مهلا می گوید: به جرأت می توانم بگویم اکنون رابطه دخترها با خانواده ها در حد صفر است و خیلی مسائل لاپوشونی می شود چرا درکی از نیازهای آن ها در خانواده وجود ندارد و طرز تفکر پدر و مادرها با دختران امروزی خیلی فرق دارد. وی با بیان اینکه به نظر من اولا خانواده ها باید یک محیط امن و با آرامش برای دخترهایشان فراهم کنند تا دختر محبت را در خیابان ها جستجو نکند، ادامه می دهد: اینجاست که دختر احساس امنیت می کند و هر اتفاقی که برایش بیفتد بدون ترس و نگرانی از قضاوت به خانواده اش می گوید. اما متاسفانه هنوز این فرهنگ را کمتر داریم. وی دومین راهکار را ایجاد محیطی امن برای تخلیه انرژی ورزشی دختران می داند و می گوید: نگویند دختر نباید این کار را بکند دختر نباید این طور باشد باید مکان و محلی باشد که یک دختر بتواند احساس شعف و شادی داشته باشد.

مشاوره پیش از فرزند داری
عاطفه دختر دیگر بیرجندی نیز می گوید: به مادر و پدرم نزدیکم و‌ رابطه خوبی با آنها دارم. به راحتی می توانم مشکلاتم را مطرح کرده و از آنها کمک بگیرم‌. وی با بیان اینکه به نظر من ابتدا هر پدر و مادری که قصد دارند فرزندی داشته باشند باید به مشاوره بروند ، می افزاید: این دوره ها باید اجباری باشد تا در تربیت فرزند با اشتباه و افکار قدیمی و فرسوده روبرو نشویم. وی ادامه می دهد: در کنار آن اگر رابطه صمیمی بین پدر و فرزند باشد می تواند تاثیر مثبت تری داشته باشد تا اینکه همیشه یک تصویر ترس از پدر در ذهن باشد. عاطفه ادامه می دهد: این هم یک تصور اشتباه است که بگویند هر چی مادر و پدر می گویند درسته! ما همه به این دنیا آمدیم که زندگی کنیم و خودمان تصمیم بگیریم چه چیزی درست و چه چیز غلط است. خیلی خوب است که مادر و پدر مشاور باشند و کمک کنند ولی نه اینکه همیشه برای زندگی‌ بچه شان تصمیم بگیرند. وی با بیان اینکه متاسفانه هنوز در کشور ما دختران به حقوق واقعی خودشان نرسیده اند، ادامه
می دهد: اول از همه این است که برای دختران وظایف تاریخی تعریف شده ای وجود دارد، تا خانه پدر است، پدر یا برادر خودش را مالک می داند و تا ازدواج
می کند شوهر این حس را دارد و نتیجه اش می شود اتفاقات تلخی که اخیرا می خوانیم و می شنویم، باید درک درستی از وجود فرزند به ویژه دختران داشته باشیم و برای شکوفایی استعدادهای آن ها زمینه درست را فراهم کنیم. محدودیت ایجاد کردن راه حل نیست، آسان ترین کاری است که والدین یا جامعه انجام می دهند و بدترین نتیجه را دارد.
وی ابراز امیدواری می کند: همگی نگاه انسانی به هم داشته باشیم و به دختران هم اجازه دهیم که خودشان زندگی شان را انتخاب کنند. به عقیده عاطفه دختران باید حق انتخاب همسر، حق کار، حق درس خواندن ، حق انتخاب داشتن فرزند یا نداشتن، حق خروج از کشور ، حق تصمیم گیری درباره شغل و … را داشته باشند
سعیده دختر دیگر بیرجندی هم می گوید: به مادرم نسبت به پدرم خیلی نزدیک ترم به نظر من خیلی کارها هست که می توانیم انجام بدهیم تا فاصله ها کمتر شود. وی با بیان اینکه بعضی دخترها حتی شاید نتوانند اتفاقات ساده ای که برای آنها در طول روز افتاده تعریف کنند، ادامه می دهد: باید فضایی امن در خانواده ایجاد شود. وی ضمن اشاره به توانمندی دختران یادآور می شود: به نظر من حتی دختران می توانند پشت ماشین سنگین یا اتوبوس بنشینند چرا من دختر که علاقه به رانندگی با این وسایل را دارم نتوانم انجامش دهم و همیشه این نتوانستن درگوشه ای از ذهنم بماند. هر چند دخترانی بوده اند که این طرز فکر را تغییرداده اند اما هنوز هم فشار قضاوت ها و محدودیت ها وجود دارد! وی بیان می کند: در شهر ما جاهای تفریحی برای جوانان خیلی کم است و این مراکز مخصوصا برای دختران کمتر است و باید فرهنگ سازی شود و آزادی بیان باشد تا یک دختر بتواند راحت آنچه را که می خواهد به زبان بیاورد. وی ادامه می دهد: حیلی از مشکلات باعث می شود بسیاری از دوستانم بگویند کاش پسر بودیم.

از سنت های غلط تا دردها
حکیمه هم می گوید: به نسبت به پدر و مادرم نزدیک هستم با اینکه فاصله سنی ما زیاد ولی سعی می کنم درک شان کنم. وی با بیان اینکه برداشتن فاصله بین والدین و فرزندان با درک متقابل و افزایش ابراز محبت متقابل میسر می شود، ادامه می دهد: مشکل دختران زیاد است از سنت های غلط گرفته و اینکه بسیاری از خانواده ها سنگ صبور نیستند. حکیمه با بیان اینکه چه بسیار دخترهایی که در سنی که باید عروسک بازی کنند و شاد باشند به خانه بخت رفته اند و مسئولیت های بزرگ و فراتر از توان شان به آنان تحمیل شد، می افزاید: و چه دخترانی که به واسطه شرایط اقتصادی و اجتماعی حتی در سن مناسب نیز شرایط ازدواج برایشان فراهم نشد.وی ابراز تاسف می کند: چه بسیار دخترانی با استعدادهای فراوان در حوزه ورزش و علم و کار بودند که به واسطه جنسیت شان به آنان اعتماد نشد این ها درد است و رنج. او می گوید: دختران شاد شهر ما خیلی کم هستند اگر هم هستند کارشان جلف و ناپسند تعبیر می شود و رنگ های شاد از لباس های دختران مان پاک شده است.

نیازهای لازم و معقول
دکترای روانشناسی و مشاوره هم می گوید: نیاز انسان ها به تفریح و درک شدن یک نیاز اساسی است و این نیاز در نوجوانان و جوانان بیشتر است. بهناز ذال ادامه می دهد: متاسفانه در استان ما امکانات رفاهی و تفریحی بالاخص برای دختران بسیار محدود و کم است.وی با بیان اینکه دختران در سن بلوغ به محدویت ها واکنش نشان می دهند بیان می کند: در کودکی شاید بچه به طرز لباس پوشیدن و ظاهر خود اهمیت ندهد، اما در نوجوانی و در کنار همسالان برای او این اهمیت دارد و باید به آن در حد عرف احترام گذاشت. کارشناس پیشگیری سازمان بهزیستی استان تاکید می کند: شاید بتوان از مهمترین دلایل اینکه دختران تمایل به بیرون بودن و گذراندن وقت با دوستان را ترجیح می دهند احساس عدم امنیت و آرامش در خانه دانست. وی با اشاره به حادثه رومینا خاطر نشان کرد: زمانی که یک دختر در خانه احساس امنیت و دلگرمی نداشته باشد برای کسب محبت به افرادی خارج از منزل اعتماد می کند و شاهد این اتفاقات ناخوشایند در جامعه هستیم.

برطرف کردن نیاز عاطفی
به گفته زال، ”رومیناها” اگر از طرف پدر آن حس امنیت و محبت را داشته باشند و رابطه دوستانه ای با او برقرار کنند هیچگاه این محبت و نیاز را از یک پسر و در سن کم خارج از منزل نمی خواهد. ذال با بیان اینکه متاسفانه در خانواده های سنتی و متعصب شاهد هستیم ارتباط پدر با دختر در حد سلام و صحبت های اولیه است و پدر حالت دیکتاتورانه دارد، می افزاید: در این خانواده ها بیشتر بار مسئولیت فرزندان و دختران با مادر است و از طرف پدر و برادر هیچ حمایتی نمی شود و او برای برطرف کردن این نیاز به طرف دوستی های اشتباه و پس از آن حتی دچار ازدواج های اشتباه و آسیب های روانی می شود. وی خاطر نشان می کند: این دختران با دل بستن های اشتباه نه فقط ازدواج های اشتباه انجام می دهند و بعد آن طلاق گرفته بلکه متاسفانه این سیکل معیوب همچان تکرار می شود. دکترای روانشناسی با اشاره به اینکه دختران با رسیدن به سن بلوغ نیاز استقلال، نیاز عاطفی، نیاز جنسی و سایر نیازها در او رشد می کند، ادامه می دهد: خانواده و جامعه باید آموزش ببینند و راه این است که این نیازها بایستی با روش درست برطرف شود و با سرکوب کردن آن فقط صورت مساله را پاک کرده ایم. وی تاکید می کند: نیازهایی مثل نیاز جنسی و استقلال طلبی طبیعی است و نباید آن را نادیده گرفت مثل جریان آب است که اگر جلوی آن گرفته شود از جای دیگر بیرون می زند.

آموزش صحیح
این مشاور یادآور می شود: با آموزش صحیح و ایجاد محیط های ورزشی نه فقط نیاز دختران به سمت دیگر سوق داده می شود ، بلکه رشد و تعالی او در محیط جدید شکوفا می شود. وی با بیان اینکه البته باید متذکر شوم که هر خانواده براساس فرهنگ خود باید یک سری قوانین داشته باشد و همه اعضای خانواده موظف به رعایت آن باشند، اظهار می کند: اما دختران به دلیل آسیب پذیر تر بودن و فرهنگ خاص جامعه محدودیت های بیشتری دارند که تا حدی قابل قبول است و دخترها هم باید آن را بپذیرند. ذال با تاکید بر ارتباط موثر پدر با دختر عنوان می کند: پدرها می توانند در فعالیت های مختلف در کنار دختر باشند و محیط مناسبی برای تفریحات دخترهایشان فراهم کنند. مثلا می توان گاهی پدر و دختری به پیاده روی بروند و در کنار آن با هم صحبت کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


مقدم – مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه خراسان جنوبی گفت: فروش مرزی فرآورده‌های

بیشتر

اصغری – پانزدهمین نمایشگاه گل و گیاه در نمایشگاه بین‌المللی بیرجند گشایش یافت.،مدیر عامل نمایشگاه

بیشتر

بهروزی فر – هیئت وزیران در جلسه دهم آذرماه سال ۱۳۹۸ خود به پیشنهاد سازمان بهزیستی

بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


فرم

فرم گزارش اشکال در سایت