بازندگان بازار

مهدی آبادی- افزایش قیمت کالاهای اساسی داستان تکراری است که همیشه درباره آن صحبت می کنیم اما امسال کرونا نیز به علت های هر ساله افزایش قیمت اضافه شده و بهانه خوبی دست برخی داده است. اجناس و کالاها به صورت چراغ خاموش گران تر می شود. افزایش بی سر و صدای نرخ اقلام اساسی در هفته‌های اخیر شدت بیشتری هم به خود گرفته و مردم را کلافه و سردرگم کرده است. این افزایش قیمت دودش هم به چشم تولیدکنندگان و هم مصرف کنندگان می رود در واقع هر دو طرف بازنده این ماجرا هستند. در واقع هرچند قیمت ها افزایش یافته است اما به همان میزان مصرف کننده نیز نایاب شده است  با اینکه وعده های بسیاری برای کنترل گرانی توسط مسئولان برای جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت ها داده شد اما در عمل برخی مسئولان اجرایی و نظارتی استان نتوانستند جلو رشد فزاینده محصولات را بگیرند. بررسی میدانی از بازار محصولات لبنی، لوازم خانگی، تخم مرغ و کالاهای پر تقاضای دیگر حکایت از افزایش قیمت دارد .

معادلات وارونه اقتصادی
برای بررسی بازار لوازم خانکی به خیابان منتظری بیرجند رفتم. با چند نفری که برای خرید به این خیابان آمده بودند هم‌کلام شدیم. خانمی از فروشگاهی بیرون آمد؛ و چند دقیقه ای با او گفتگو کردم. می گوید: برای خرید جهیزیه دخترم به این خیابان آمدم اما آن‌ قدر قیمت کالاها گران شده که دو قلم بیشتر نتوانستیم بخریم. وی اضافه کرد: دو سال قبل برای دختر بزرگ‌ترم جهیزیه خریدم اما توان خرید داشتیم. هر چند آن موقع هم گران بود ولی بالاخره می‌توانستیم بخریم اما اکنون همان
جنس های سابق را هم نمی توانیم بخریم.
محسنی از شهروندان بیرجندی درباره افزایش قیمت محصولات خانگی
می گوید: متأسفانه امسال شاهد افزایش قیمت در تمام اجناس هستیم و خیلی از بازاریان و دلالان از این شرایط کرونا سو استفاده می‌کنند. وی اضافه می کند: به طور مثال اجاق گازی که اسفند ماه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود، الان به ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده است. این شهروند با اشاره به ازدواج فرزندش در ماه های آینده، عنوان می کند: به نظر شما با حقوق کارمندی انسان توانایی تامین جهزیه برای دخترش را دارد؟ الان من هر وقت دخترم را می بینم، شرمنده او می شوم. محسنی ادامه می دهد: بازار فروشندگان راکد است اما چرا قیمت ها افزایش پیدا کرده است؟ مسئولان نظارتی کجا هستند؟

پاسخ جای دیگرست
با یکی از فروشندگان لوازم خانگی نیز در این باره گفتگو کردیم. حمیدی رکود در بازار را قبول می کند اما حرف هایش تامل برانگیز است. وی می گوید: قیمت‌های لوازم طبق اعلام نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت و مصوبه سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان است و ما اختیاری و سلیقه‌ای قیمت را تعیین نمی‌کنیم. حمیدی با کنایه به تولیدکنندگان، عنوان میکند: برای جواب به سوالاتتان پیش فروشندگان نروید، پاسخ ها جای دیگریست. این فروشنده اضافه می کند: به‌عنوان مثال قیمت ماشین لباس‌شویی از ۴ میلیون تومان به ۵ میلیون تومان و تلویزیون ۴۹ اینچ از ۴ میلیون تومان به ۶ میلیون تومان رسیده است. علاوه بر این، روند افزایش قیمت در محصولات ایرانی نیز به موازات لوازم خارجی بی‌تأثیر نبوده است. وی با اشاره به خالی شدن جیب مردم، می افزاید: قدرت خرید مردم کاهش یافته و جیب مردم خالی‌تر از قبل شده و این روزها مردم پولی برای خرید ندارند. وی با اشاره وضع کسب و کارش تصریح می کند: هر سال در این موقع از سال فروش خیلی خوبی داشتیم اما اکنون کسادی عجیبی در بازار حاکم است، سررسید چک‌هایمان فرارسیده و این در حالی است که ما از ابتدای امسال هیچ فروشی نداشتیم تا بتوانیم چک‌های برگشتی خود را پاس کنیم. این فروشنده حقیقت دیگری را نیز به ما می گوید: متاسفانه اکثر قطعات وارداتی می باشد و ارز دولتی نیز تعلق نمی گیرد؛ همچنین شرکت ها نیز افزایش قیمت داشتند محصولات با افزایش ۲۰ یا ۳۰ درصدی مواجه شده است.

لبنیات ازسفره ها می رود؟
افزایش قیمت فقط منحصر به لوازم خانگی نمی باشد. لبنیات نیزبه ویژه پنیر در این چند وقت اخیر افزایش سرسام آوری را داشته است در واقع افزایش ثانیه‌ای قیمت لبنیات نقش این مواد غذایی را در سفره‌ها کمرنگ کرده و جای خالی آن هر روز بیشتر از دیروز احساس می‌شود. گزارش‌های میدانی خبرنگار آوا حکایت از افزایش قیمت برندهای مطرح لبنیات کشور دارد که در این بین بیشترین افزایش قیمت را شرکت … داشته است. یکی از فروشندگان درباره افزایش قیمت محصولات لبنی می گوید: قیمت لبنیات به‌خصوص در بخش پنیر افزایش داشته و متأسفانه این وضعیت باعث سردرگمی مصرف‌کنندگان نیز شده است. وی اضافه کرد: برخی از مشتری‌های دائمی مغازه از ما گله‌مند هستند، درصورتی‌که قیمت کارخانه‌ای لبنیات افزایش داشته ومتاسفانه این افزایش از سال گذشته تاکنون درچند مرحله رخ‌داده است. شهروندان نیز از تغییر مداوم نرخ لبنیات شکایت دارند. احمدی در این رابطه گفت: متأسفانه در سال جدید، تقریباً هر هفته قیمت‌ها تغییر می‌کند؛ برای نمونه یک دبه ماست پرچرب ۲.۵ لیتری در این مدت حدود هزار تا ۲ هزار تومان افزایش قیمت داشته است.وی اضافه می کند: البته نرخ هر کارخانه با دیگری متفاوت است اما به‌طورکلی در طول این مدت برخی لبنیات افزایش قیمت داشته است.

یکی دیگر از شهروندان نیز
می گوید: با گران شدن انواع محصولات لبنی، مصرف برخی اقلام غیرضروری را کاهش داده‌ایم اما دیگر نمی‌توان شیر و ماست را از سبد خرید خانواده حذف کرد بنابراین مصرف آن‌ها را به‌جای روزانه به دو یا سه بار در هفته رسانده‌ایم. محمدی با گلایه از سیاست های دولت، اضافه می کند: وقتی تولیدکنندگان با استفاده از یارانه‌های دولتی ارزان در داخل کشور محصول تولید می‌کنند و با افزایش نرخ ارز، صادرات خود را افزایش می‌دهند تا درآمد بیشتری داشته باشند، یعنی از جیب همه ملت هزینه‌های خود را می‌پردازند و درآمدهایشان نصیب خودشان می‌شود و عامه مردم نفعی از آن نمی‌برند. وی با طرح این پرسش که پرا نهاد های نظارتی به وظیفه خود عمل نمی کنند، تصریح می کند: دامداران و صنایع لبنی از نرخ‌های مصوب ستاد تنظیم بازار تبعیت نمی‌کنند.

تولید را تعطیل کنیم
مدیرعامل کارخانه نیمبلوک نیز با بیان اینکه محصولات این کارخانه تاکنون افزایش قیمت نداشته است، می گوید: با آنکه شرکت های ملی لبنیات نظیر میهن، کاله قیمت محصولات خودشان را افزایش دادند، شرکت های لبنیاتی استان اجازه گران کردن محصولات خودشان را نداشته اند. رمضانی می افزاید: حقوق و بیمه کارگران این شرکت افزایش چند درصدی داشته اما در استان تاکنون اراده ای برای افزایش محصولات مشاهده نمی شود و با این وضع تولید را باید تعطیل کنیم.

درد تولیدکنندگان را بشنویم
حاجی آبادی کارشناس مسئول اتحادیه لبنیات استان نیز با بیان اینکه کارخانه های لبنی استان افزایش قیمتی نداشته اند، می گوید : زمانی که  شرکت های ملی نظیر کاله و میهن افزایش قیمت دارند این اتحادیه کاری نمی تواند بکند. حاجی آبادی درباره علت افزایش قیمت محصولات نیز می افزاید: هزینه تمام شده کارگر، افزایش حقوق، بیمه و.. باعث افزایش این قیمت شده که عملا کاری نمی شود کرد و باید مصالح تولیدکنندگان را نیز ببینیم.
وی اضافه کرد: در چنین شرایطی کارخانه باید یا نیرو تعدیل کند و یا درب کارخانه‌اش را ببندد. ۱۱حاجی آبادی با بیان اینکه وضع تولید خوب نیست، عنوان می کند: کارخانه داری را می شناسم که پول کارگرانش را به زور تهیه می کند و همین چند روز پیش برای پرداخت هزینه های کارگران مجبور به پیش فروش محصولاتش شد. وی از ما خواست یک طرفه به ماجرا نپردازیم و از درد تولیدکنندگان نیز بگویم که واقعا با این شرایط تولید یک محصول با مشکلات زیادی همراه است.

قیمت ها مطمئنا بیشترمی شود
اما زجاجی مسئول اتحادیه پروتین استان از افزایش قیمت تخم مرغ صحبت می کند. وی به خبرنگار آوا می گوید: اتحادیه ها اساسا نرخ را تعیین نمی کنند و قیمت ها بر اساس عرضه و تقاضا و نظام توزیعی تعیین می شود. وی با اشاره به وظیفه نظارتی این اتحادیه، عنوان می کند: قیمت ها مطمئنا افزایش پیدا می کند. برای پیگیری افزایش قیمت محصولات خانگی در استان سعی کردیم با رئیس اتحادیه لوازم خانگی گفتگویی داشته باشیم که میسر نشد.

توصیه تکراری به شهروندان
روابط عمومی سازمان صمت نیز می گوید: افزایش قیمت ها براساس تایید سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بوده است و شرکت ها بدون هماهنگی اجازه افزایش قیمت را ندارند. یداللهی درباره افزایش قیمت محصولات خانگی نیز می افزاید: مجوز افزایش ۲۰ درصدی برخی از محصولات توسط وزیر صادر شده اما دستورالعمل هایی دارد و برای همه محصولات نیست. وی با اشاره به سامانه ۱۲۴، ادامه می دهد: شهروندان اگر درباره قیمتی ابهام دارند یا از گران بودن آن مظمئن هستند به سازمان صمت و تعزیرات اطلاع دهند تا به تخلفات رسیدگی کنیم. یدالهی به قیمت تخم مرغ نیز اشاره و می گوید: تخم مرغ کیلوی ۱۰ هزار تومان می باشد و هر هزینه غیر از این تخلف محسوب می شود و با متخلف برخورد می شود. روابط عمومی سازمان صمت با تاکید برخورد با متخلفان، عنوان می کند: هرگونه افزایش قیمت بدون تایید سازمان جمایت از مصرف کننده و تولید کنندگان و کمیسیون تنظیم بازار و نظارت ممنوع است. وی درباره گلایه مدیرعامل شرکت نیمبلوک از افزایش پیدا نکردن محصولات لبنی این شرکت، خاطرنشان کرد: مدیرعامل شرکت همراه با مستندات درخواستش را ارائه کند تا در کمیسیون نظارت بررسی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برنا – مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: ۱۶ دستگاه تنفسی

بیشتر

جم – امروز برای بررسی احوالات استان در سالی که گذشت سری به روزنامه های

بیشتر

چند روز پیش یکی از همکاران پزشک مطلبی برایم ارسال کرد که گویا قرار است

بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


فرم

فرم گزارش اشکال در سایت